0'dan Kendi Dilekçenizi Yazın, Dava Dilekçesi Yaz

Bu yazımızda doğrudan bir dilekçe üzerinden örnek bir dava dilekçesi hazırlama çalışması gösteriyoruz. 0'dan Kendi Dilekçenizi Yazın, Dava Dilekçesi Yaz, Kendi davanı aç.

KENDI AVUKATIN OL

Av. Melih Muhammed KARANFİL

10/5/20244 min oku

Bu yazımızda sizlerle en kapsamlı dilekçe türlerinden biri olan dava dilekçesi yazımını 0'dan anlatmaya çalışacağız. İçerikten ziyade şekli kurallardan bahsedeceğiz. Yazım şekli kişiden kişiye değişse de unsurların yerleşimi kural olarak sabittir.

Biz büromuzda yazı fontu olarak "Times New Roman" fontunu kullanıyoruz. Bunun sebebi göz aşinalığı ile okurun gözlerini zorlamamak ve akademik yazı tipi kullanmak istememizdir. Resmi bir görünüm sağlaması da bir diğer kullanım sebebidir. Ayrıca yazı boyutu olarak da 12 punto kullanırız. Bunun sebebi de aynı şekilde okuyucuyu yormadan meramımızı iletebilmek ve yine akademik görünümü sağlamaktır. Yine resmi görünümü bozmamak için dilekçelerimizde renk kullanmayız. Vurgu yapmak istediğimiz noktalarda başlık açmak, alt çizgi kullanmak ve kalın yazım tekniklerini kullanırız. Böylece hem dikkati istediğimiz noktada toplayabilir hem de adli yazışmalarda resmi görünümü koruyabiliriz.

  1. BAŞLIK

    Başlık Dilekçemizin muhatabını gösterir. Dava nerede ve hangi mahkemede açılacak ise bu mahkemenin ismi yazılır. Burada yer ve mahkeme türünü belirlemek elzemdir. Davayı görmek ile hangi yer mahkemeleri YETKİLİ ise o yerin, davaya hangi mahkeme bakmakla GÖREVLİ ise o mahkemesine şeklinde başlık atılır. Şunu da ekleyelim; eğer bulunduğunuz il dışında bir ilde dava açmak durumundaysanız "gönderilmek üzere" şeklinde bir ibare kullanabilirsiniz.

    Örnek olarak; taşınmaz ile ilgili davalarda yetki, taşınmazın bulunduğu yer mahkemelerinindir. Bu durumda sizin bulunduğunuz yer ile taşınmazın bulunduğu yer farklı ise, örneğin; ikametiniz Sivas ancak davaya konu taşınmaz Ankara'da ve görevli mahkeme de Sulh Hukuk Mahkemesi ise, başlık şu şekilde olabilir:

    Ankara Sulh Hukuk Mahkemesine

    Gönderilmek Üzere

    Sivas Sulh Hukuk Mahkemesine

  2. İVEDİ TALEPLER

    Başlığın hemen altında ve taraf bilgilerine başlamadan önce, dikkat çekici bir şekilde yargılamaya ilişkin ivedi talepler yazılabilir. Bunlar talep sonucundan farklı olarak dava sonunda istenilen taleplerden ziyade dava sürecinde mahkemeden istenen farklı taleplere ilişkindir. Örnek olarak; ihtiyati tedbir talebi, ihtiyati haciz talebi, adli yardım talebi, yürütmenin durdurulması talebi vs.

  3. TARAF BİLGİLERİ

    Dilekçe başında davanın taraflarına ve davaya ilişkin bilgiler verilir. Bunlar davacının; adı, soyadı, adresi, T.C. Kimlik Numarası, davacı vekilinin; adı, soyadı, Barosu ve sicil numarası, davalının; adı, soyadı, adresi, T.C. Kimlik Numarası, ve varsa vekilinin bilgileridir.

  4. DAVA BİLGİLERİ

    Taraf bilgilerinin hemen altında davaya ilişkin bilgiler yer alır. Davanın konusunun açıklandığı "dava/dilekçe konusu" kısmında davadan talep edilen menfaat kısaca yazılır. Örneğin; itirazın iptali, maddi manevi tazminat talebi, tapu iptali ve tescili talebi gibi. Bundan sonra ise dava para ile ölçülebilen bir değere ilişkin ise "harca esas değer" ya da "dava değeri" kısmı gelir. Bu kısımda davaya uygulanacak harcın hesaplanması için davaya konu değer parasal olarak gösterilir.

  5. AÇIKLAMALAR

    Dilekçenin en kapsamlı kısmı açıklamalar kısmıdır. Bu kısımda davaya konu olay, olayı gösteren delillerin neler olduğu, hangi hukuka aykırılıkların nasıl gerçekleştiği basit bir anlatımla açıkça yazılır. Bu anlatımda, basit bir dil kullanmak, konuyu uzatmadan öz bir anlatım kullanmak, konu çetrefilli ise konuları bölerek farklı başlıklar altında ve sonuç kısmı kullanarak anlatmak tavsiye edilir.

  6. DAYANAK

    Dayanak kısmında davaya konu taleplerinizi dayandırdığınız mevzuat hükümlerinin yer aldığı "hukuki nedenler" ve açıklamalarınızda yer alan vakıaları ispatlar nitelikteki delillerinizi gösterdiğiniz "hukuki deliller" kısımları yer alır. Burada mevzuat hükümlerinin açıkça gösterilmesi iyi olur. Şöyle ki, "TBK, HMK, CMK..." gibi yalnız kanun kısaltmaları kullanmak yerine, olayınızda özellikle ilgili kanun maddelerini; "TBK 30.vd., HMK 119.vd." gibi göstermek doğrudan hakimden istediğiniz kararı gösterecek ve talebinizin hukuki dayanakları haiz olduğu izlenimini yakalamanızı sağlayacaktır.

  7. TALEP SONUCU

    Dilekçelerimizdeki en önemli kısım talep sonucu kısmıdır. Hukuk yargılamalarında Mahkemeler "taleple bağlılık" kuralı ile bağlıdır. Bunun sonucu olarak yargılama sürecinde davacının talebinden daha fazlasını hak ettiği sonucuna ulaşılsa dahi Mahkeme en fazla davacının dava başında talep ettiğini verebilir. Bunun dava sürecinde genişletilmesi ise kural olarak mümkün değildir. İstisnai olarak ıslah, muvafakat gibi yollarla bu mümkün olabilirse de bu yolların kullanımları belirli şartlar ile sınırlandırılmıştır. Bu nedenle talep sonucunu en başta eksiksiz düzenlemek önemlidir. Talep sonucunda davanızın kabulünü, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesini isteyebilirsiniz.

  8. İMZA, TARİH VE EKLER

    Elbetteki resmi evrak düzeni gereği dilekçe sonuna dilekçenin teslim edildiği tarih ve teslim edenin isim, unvan ve imzası atılmalıdır. Bununla beraber delil olarak gösterdiğiniz ve dilekçenizle beraber mahkemeye sunmak istediğiniz delillerinizi de "EK" bölümü oluşturarak yazabilirsiniz. Böylece dava dilekçeniz ile beraber sunduğunuz deliller, başkaca bir işleme gerek kalmadan dosyanıza sunulmuş olur.

Dava Dilekçesi Yaz